Medifemovih prvih pet

Doc. dr. sc. Oliver Vasilj objašnjava kako je začet i porođen Medifem te što je sve postigao u svojih prvih pet godina postojanja

 

Kako se rodila ideja o osnivanju privatne poliklinike?

Točno prije pet godina jedna obična kava nakon radnog dana u kafiću preko puta KB Sveti Duh. Ekipa standardna: Mišković, Kerner i ja. Maro Kerner energičan i poduzetan kakav je uvijek i bio kaže dečki: „A što nas trojica ne bi otvorili privatnu polikliniku? Cijeli svijet funkcionira po principu privatno/državno, nemamo što izgubiti, nije to nikakva novost. U svim Europskim državama liječnici rade na više mjesta i za više poslodavaca.“.  Moram priznati da smo nas dvojica prihvatili tu ideju, ali više kao zezanciju. No sutradan došao Maro s pravilnikom o otvaranju privatne poliklinike. E, tada su se stvari malo uozbiljile.

Nakon par dana ponovo kava i konačan dogovor – idemo mi to pokušati. Zaključak je bio vrlo kratak, KB Sveti Duh i rad na klinici su odradili svoje. Iskustvo smo stekli. Nas trojica zajedno imamo skoro 70 godina rada u bolničkim uvjetima. Sve ono što nas je zanimalo i što nam je bilo klinički izazov već smo prošli i malo toga nas je moglo iznenaditi u svakodnevnom bolničkom radu kako u rađaoni tako i u operativnoj sali. Ali privatni posao, e to je nešto sasvim drugo tu je postojao izazov i to veliki. U bolnici plaću osigurava poslodavac (država), a u  privatnom poslu to su pacijenti i koliko god ti dobar bio u bolnici, koliko god pacijenata imao u ambulanti uvijek je taj upitnik iznad glava pa bi li ja uspio i kao privatnik? Jer jedino mjerilo uspjeha (zarade plaće) u privatnom sektoru je zadovoljstvo korisnika, to smo znali sva trojica i to nam je bio izazov.

 

Koliko je bilo komplicirano pokrenuti privatnu polikliniku?

Nekada nije potrebna samo želja da nešto napraviš, moraš imati i pomoć oko nekih stvari. Mi smo je trebali oko puno toga!!! Naš prvi partner je bila tvrtka G.A.D. PRODUKCIJA koja je morala pretrpjeti tri ‘’umišljena doktora’’ koji se guraju u privatni posao, ali i marketing. Ali dečki su bili odlični, zaslužni su za ime MediFem koje je nastalo nakon dugog istraživanja tržišta. Složenica je riječi medicus – liječnik i femina – žena. Kako naša ideja nije zapravo bila da se fokusiramo na bolest nego na poboljšanje sveukupnog ženskog zdravlja tako je došlo i do slogana „Medifem  – mjesto vašeg zdravlja“.

 

No, to je tek bio početak.

Imali smo ime i cilj, ali ništa drugo, ni lokaciju, ni prostor niti ideju što nam sve drugo treba. Ali stvari su polako dolazile na svoje mjesto. Prvo smo odabrali Knežiju zbog infrastrukturne povezanosti, dostupnosti parkinga i činjenice da je zapadni dio grada jako naseljen. Imali smo sreće i s prostorom jer smo htjeli napraviti ordinaciju s malom operativnom salom jer nismo željeli biti Poliklinika u kojoj se samo dijagnosticira nego naš osnovni cilj je bio da možemo pacijente koji to žele i operirati u Medifemu tako da smo već u startu Medifem registrirali kao privatnu dnevnu bolnicu, a za to nam je trebalo dosta prostora.

 

Kako su se tri doktora medicine snašla u svijetu privatnika?

U ljeto 2016. sljedilo je otvorenje Medifema i prvi pacijenti, ali i zapošljavanje djelatnika. Mi smo se putem učili od koga naručivati potrošni materijal, kako posložiti javljanje na telefon, doček pacijenta, pisanje nalaza, praćenje…. toliko tog se zapravo trebalo posložiti, a mi smo mislili da ćemo sve to riješiti kao od šale jer smo iskusna ekipa. I bili smo upravu mi ćemo to kao od šale, ali to se odnosilo samo na medicinu. Tu smo plivali odlično. Dio svojstven svim privatnicima, e taj nas je malo iznenadio. Koliko toga je tu i što se sve treba napraviti i zadovoljiti da bi se tek onda krenulo raditi.

 

Kad je poliklinika počela raditi, je li vam bilo lakše ili teže nego na prijašnjim poslovima?

Početci su bili zanimljivi, a kao anegdotu ću vam ispričati scenu s jednog malog kirurškog zahvata koji se radi u općoj anesteziji. Ja sam operirao, asistent Kerner, anesteziolog, čovjek kojeg bi ja zamolio da mene uspava. Dakle, skoro neki mali Dream team. Zahvat završio, sve odradili kako treba. Maro i ja smo se u istom trenu pogledali i zaključili da je ovo bio veći stres za odraditi nego bilo koji do neba komplicirani zahvat u Svetom Duhu. Nama dvojici nikako nije bio jasan omjer stresa kroz koji smo prošli i jednostavnost zahvata koji smo napravili. Vrlo brzo nam je kliknulo u glavi da je zapravo odgovornost imena privatne poliklinike i iskustvo pacijenta nakon buđenja bilo u igri i da je to bio razlog stresa, a ne zahvat.

 

Svaka odgovornost je lakša kad znate da imate odličnu ekipu oko sebe, zar ne?

Od početka su iskustvo pacijenta i vrhunska medicina bili su na prvom mjestu. Svaki od nas trojice je zapravo kompletan ginekolog i porodničar, ali opet svatko ima i područja koja ga posebno zanimaju. Tako je recimo prof. Mišković cijeli svoj profesionalni život posvetio edukaciji i stjecanju novih znanja. Prvenstveno u dijagnostici poremećaja razvoja fetusa. Jedan je od rijetkih ginekologa koji izvodi biopsiju korionskih resica i transfuzije krvi fetusima kod kojih postoji potreba. Ja sam se posvetio prvenstveno ultrazvučnoj dijagnostici kako ginekoloških tako i poremećaja u trudnoći. Osim trudnoće mene su jako zanimali minimalno invazivni kirurški zahvati kao što su histeroskopija i LLETZ jer se mogu raditi u kratkoj općoj anesteziji i pacijent isti dan može kući. Maro Kerner je bio ginekolog i to jedan od najboljih operatera u Hrvatskoj. Nažalost, njegova iznenadna smrt početkom ove godine nas je emotivno uništila. Izgubili smo prijatelja, oslonac i partnera. Ali naš Maro je iza sebe ostavio svog nasljednika dr. Milana Pavlovića kojemu je nesebično prenosio svoje znanje, a Milan je taj Marin trud u potpunosti opravdao i postao dostojna zamjena svom učitelju.  Maro više nije s nama, ali svaki kutak Medifema je ispunjen njegovom pozitivnom energijom, ljubavlju i brigom koju je nesebično davao svim svojim pacijenticama.

 

*Cjeloviti intervju s dr. Vasiljem pročitajte u MEDIFEM NEWSLETTER #1

Podijeli objavu

About Author

WordPress Image Lightbox Plugin