PREGLEDI U GINEKOLOGIJI

Klasični ginekološki pregled sa uzimanjem Papa testa uz vaginalni ultrazvuk

Prvi ginekološki pregled nakon poroda trebao bi biti po završetku babinja, nekih 6 tjedana od poroda. Ginekolog mora provjeriti je li se maternica vratila u svoj prvobitni položaj te može li se žena vratiti svakodnevnim aktivnostima ili je potrebno još određeno vrijeme smanjene tjelesne aktivnosti.

Klasični ginekološki pregled s trodimenzionalnim ultrazvučnim pregledom. Upravo se ova pretraga koristi za postavljanje dijagnoze septiranog uterusa (pregrade u maternici koja je često uzročnik spontanih pobačaja i otežanog zanošenja). Moguće je razlikovati i maternicu s pregradom od dvostruke ili dvoroge maternice. Prije trodimenzionalnog ultrazvuka, jedini način kojim se ta dijagnoza mogla postaviti bila je laparoskopija ili klasična operacija. Pregled traje kratko i nije bolan. Najoptimalnije vrijeme za ovu pretragu je od 14. do 28. dana menstruacijskog ciklusa.

Promatranje promjena na sluznici grlića maternice pomoću digitalne kamere s velikim povećanjem. Ova pretraga najčešće se koristi ako imate loš nalaz Papa testa. Ako se uoče promjene na sluznici, liječnik će donijeti odluku je li potrebno daljnje praćenje ili uzimanje uzorka tkiva (biopsija).

Trodimenzionalni ultrazvuk koji kao kontrastno sredstvo koristi posebno dizajnirane molekule. Ova pretraga se koristi za procjenu prohodnosti jajovoda. S obzirom da nema zračenja, puno je prihvatljivija od klasične rentgenske provjere prohodnosti jajovoda. Prije ove pretrage moraju se napraviti cervikalni brisevi. Ova pretraga može biti malo bolna i nelagodna.

Pregled specijaliste s pisanim mišljenjem

Pregled dokumentacije i prethodnih nalaza uz pisano mišljenje subspecijalista

Ginekološki pregled i ultrazvučni Color Doppler

Klasični ginekološki pregled uz vaginalni ultrazvuk

Klasični ginekološki pregled uz uzimanje Papa testa

Trodimenzionalni ultrazvuk s fiziološkom otopinom koja se uštrca u materničnu šupljinu. Koristi se u dijagnostici prohodnosti jajovoda te evaluaciji mioma i polipa. Prije ove pretrage potrebno je napraviti cervikalne briseve. Ova pretraga može biti malo nelagodna.

Uzimanje obriska grlića maternice pomoću drvene špatule i četkice kojom se uzima obrisak iz kanala grlića maternice. Može biti neugodna pretraga i normalno je oskudno krvarenje nakon ovog zahvata.

Pretraga kojom liječnik pod mikroskopom gleda sluz iz rodnice i provjerava njenu čistoću. Prisutnost dobrih i zločestih bakterija te upalnih stanica. Nakon ovog pregleda moguće je da ginekolog propiše terapiju ako je nalaz loš.

PREGLED FETALNOG SRCA

Srčane greške su najčešće malformacije, ali i najteže za otkriti tijekom trudnoće. Fetalni ECHO (fetalna ehokardiografija) je ultrazvučna pretraga koja se koristi za otkrivanje srčanih grešaka u trudnoći. To je visoko specijalizirani ultrazvučni pregled i zahtijeva posebne vještine, znanje i dugogodišnje iskustvo. Ako je već postavljena sumnja na srčanu grešku, kod nas možete doći i po drugo mišljenje. Ovu pretragu obavlja prof.dr.sc. Ivan Malčić, dr.med., začetnik fetalog ECHO-a u Hrvatskoj.

PREGLEDI U TRUDNOĆI

Prikaz bebe u tri dimenzije gdje dobivamo dojam da se radi o bebi, a ne o hrpi sivih sličica na ultrazvučnom ekranu. Može se raditi od prvog trimestra pa do kraja trudnoće. Ako se radi u prvom trimestru onda je moguće prikazati cijelu bebu s detaljnim pregledom udova. U drugom trimestru od 18. do 26. tjedna ima dovoljno plodove vode pa se veći dio bebe može prikazati, ali bebe su još uvijek mršave i imaju veliku glavu u odnosu na tijelo. U trećem trimestru od 28. tjedna pa do poroda bebe se lijepo zaokruže i ovo je najbolje razdoblje za prikaz bebinog lica sa svim sitnim detaljima. Moguće je vidjeti koliko su raznovrsni pokreti u maternici od zijevanja, pućenja usana, treptanja do cuclanja palca (ručnog i nožnog), a često se i sami iznenadimo što nam sve bebe prirede. Ukratko, ako želite vidjeti cijelu bebu, onda je najbolje pregled napraviti od 18. do 24. tjedna, a ako vas najviše zanima bebino lice od 28. tjedna nadalje. Bitno je napomenuti da postoje ograničavajući čimbenici za 4D/3D pregled beba: posteljica sprijeda, beba okrenuta maminim leđima, manjak plodove vode, količina potkožnog masnog tkiva. Mala napomena: ako planirate ovaj pregled onda bi bilo dobro da 2 dana prije pretrage prestanete s mazanjem krema po trbuhu, jer i one otežavaju pretragu.

Ultrazvučni pregled koji se radi od 11+0 do 13+6 tjedna trudnoće. Ovaj ultrazvučni pregled je test probira za kromosomske greške. Promatraju se različiti ultrazvučni markeri (nuhalni nabor, nosna kost…). Ako vam ginekolog nakon ovog pregleda kaže da spadate u niskorizičnu skupinu to znači da postoji 80-85% vjerojatnosti da vaše dijete nema kromosomsku grešku. Uključivanjem određenih pretraga iz krvi (kombinirani test) ta vjerojatnost se može podići na nekih 92-93%. Mora se napomenuti da sve ove pretrage predstavljaju samo rizike, a ne i dijagnozu kromosomskih grešaka. Definitivna dijagnoza se može postaviti jedino direktnim promatranjem kromosoma (amniocenteza, CVS).

Pregled koji se radi od 18. do 22. tjedna trudnoće (najbolje oko 20.). Moraju se pregledati svi organski sustavi na bebi te vanjski izgled bebe. Ovu pretragu najbolje je kombinirati s 4D ultrazvučnim pregledom. Ponekad zbog položaja bebe ili posteljice nije moguće vidjeti sve organe. U tim slučajevima ginekolog će vas naručiti na pregled ponovno za 1-2 tjedna.

Ultrazvučni pregled kod blizanaca. Traje duže jer je potrebno detaljno pregledati dva fetusa te pratiti specifične promijene koje mogu nastati kod blizanačkih trudnoća.

Ultrazvučno mjerenje dužine vrata maternice

Pretraga kojom se promatraju kucajevi bebina srca i prati aktivnost maternice (ima li trudova ili ne)

Test na trudnoću (urinski)

Promatranje bebinih kromosoma iz majčine krvi sa skoro 99% točnošću

TRUDNIČKI TEČAJEVI

Majčinstvo je jedan od najljepših perioda u životu žene, no pred kraj trudnoće, osim uzbuđenja i veselja, javlja se i strah od poroda, mogućih komplikacija i svega što nas čeka u rodilištu, kao i prvih dana po povratku kući. Informacija je puno i nerijetko su zbunjujuće. Zato je potrebno odabrati pravi izvor, a cilj je kroz individualni pristup, povjerenje i aktivno sudjelovanje na najbolji način pripremiti žene za to uzbudljivo, ali i izazovno razdoblje. Trudnički tečaj u Poliklinici Medifem sastoji se od 2 x 2 sata trudničkog tečaja + 1 x 45 min. online termina s anesteziologom. Radi se u malim grupama do 5 žena, u formi intimnog i povjerljivog druženja uz kavu u kojem će svaka žena moći izraziti sva svoja razmišljanja, dvojbe, iskustva i strahove.

PREGLED DOJKE

Pregled, ultrazvuk i Color Doppler dojki. Ako se na pregledu nađu suspektne promjene, pacijentica će dobiti detaljne upute za daljnje dijagnostičko terapijsko liječenje.

MIKROBIOLOŠKE PRETRAGE (BRISEVI)

Ovaj bris moraju napraviti sve trudnice od 35. do 37. tjedna trudnoće, osim onih trudnica kod kojih je BHSB već bio pozitivan u trudnoći.

Postupak uzimanja cervikalnih briseva na uputnicu primarnog liječnika. Pacijent mora donijeti svoje briseve i sam ih odnijeti u mikrobiološki laboratorij.

OPERACIJSKI ZAHVATI U ESTETSKOJ GINEKOLOGIJI

Zahvat je u potpunosti bezbolan, osjeti se samo toplina u rodnici. Posebno dizajnirana vaginalna sonda postavi se u rodnicu i laserske zrake potičnu kolagen, elastin i sluznicu na obnavljanje i zadebljanje. Za potpuni učinak potrebno je 5-6 ponavljanja u razmacima od nekoliko tjedana. Učinak je većinom dugotrajan, dok se kod nekih žena zahvat po potrebi može i nadupunjavati dodatnim tretmanima u budućnosti.

Suhoća rodnice najčešće se javlja u postmenopauzi, ali povremeno i kod žena generativne dobi. Odličan način rješavanja tih simptoma je laserska stimulacija sluznice rodnice na obnavljanje i pomlađivanje tkiva. Zahvat je bezbolan i traje svega 15-20 min. Većina žena osjeti poboljšanje već nakon prvog tretmana. Moguće je ponavljanje tretmana do željenog rezultata.

Postupak kod kojeg se uzima krv pacijentice te se posebnim tehnikama izdvoji plazma obogaćena trombocitima i različitim čimbenicima koji potiču rast, razvoj tkiva i lokalno poboljšavaju prokrvljenost. Zahvat je skoro bezbolan, a radi se u lokalnoj analgeziji. Obično je dovoljan jedan postupak, ali nekada je potrebno i ponavljanje ovisno o željama i zadovoljstvu pacijentice.

Postupak kod kojeg se uzima krv pacijentice te se posebnim tehnikama izdvoji plazma obogaćena trombocitima i različitim čimbenicima koji potiču rast, razvoj tkiva i lokalno poboljšavaju prokrvljenost. Zahvat je skoro bezbolan, a radi se u lokalnoj analgeziji. Obično je dovoljan jedan postupak, ali nekada je potrebno i ponavljanje ovisno o željama i zadovoljstvu pacijentice.

Estetski zahvat koji se radi u lokalnoj anesteziji. Najčešći razlozi: smetnje pri sportskim aktivnostima, nezadovoljstvo žene izgledom vanjskog spolovila, otežani odabir kupaćih kostima ili odjeće.

Kirurškim metodama vraćanje prethodno potrganog himena

Korektivni kirurški zahvati na vanjskom spolovilu od fibroma, ateroma, kondiloma, hipertrofičnih karunkula, granulacija itd.

Operativni zahvat kojim se vrši rekonstrukcija rodnice i dna male zdjelice kod inkontinencije, ožiljnih promjena koje uzrokuju bol ili neugodnih spolnih odnosa.

OPERACIJSKI ZAHVATI U GINEKOLOGIJI I PORODNIŠTVU

Hormonska spirala (Mirena) s postavljanjem. Prije zahvata potrebno je napraviti sve cervikalne briseve.

Odstranjivanje tkiva grlića maternice električnom omčom. U većini slučajeva ovim se zahvatom izliječe promjene na Papa testu. Nakon zahvata potrebno je obavezno mirovanje. Izbjegavati spolne odnose do kontrole.

LETZ biopsija ili ekscizija transformacijske zone s PHD-om s anesteziologom. Bol se ne osjeti, a pacijentica spava tijekom zahvata. Nakon zahvata potrebno je obavezno mirovanje. Izbjegavati spolne odnose do kontrole.

Histeroskopija u lokalnoj anesteziji koja se radi jako malim instrumentima i nije potrebno širenje vrata maternice.

Dijagnostička histeroskopija s PHD-om u općoj anesteziji. Pacijentica spava tijekom zahvata.

Operativnom histeroskopijom najčešće se uklanjaju polipi, miomi i septumi. Bol se ne osjeti, a pacijentica spava tijekom zahvata.

Minimalno invazivno kirurško rješavanje inkontinencije

Cervikalni polipi znaju raditi promjene na Papa testu, sukrvicu, sklonost infekcijama, a neki put su i bez simptoma. Kod žena koje imaju simptome ili ih je jednostavno strah, preporučuje se odstraniti polip u lokalnoj (najčešće, jer sam zahvat nije jako bolan) anesteziji. Zahvat traje oko 10 min. Pacijentica se nakon zahvata već isti dan može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Zahvat koji se radi u slučaju lošeg Papa testa, ponavljajućih nepravilnih krvarenja, obilnih krvarenja, krvarenja u postmenopauzi te u slučajevima neuspjelih trudnoća. Zahvat traje oko 30 min., bol u lokalnoj anesteziji je i dalje prisutna, ali nije jakog intenziteta. Žena se već nakon nekoliko dana može vratiti svakodnevnim aktivnostima što će prvenstveno ovisiti o razlogu kiretaže.

Kiretaža u općoj anesteziji. Bol se ne osjeti, a pacijentica spava tijekom zahvata. Zahvat koji se radi u slučaju lošeg Papa testa, ponavljajućih nepravilnih krvarenja, obilnih krvarenja, krvarenja u postmenopauzi te u slučajevima neuspjelih trudnoća. Zahvat traje oko 30 min. Žena se već nakon nekoliko dana može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Uzimanje uzorka sluznice maternice pomoću posebno dizajnirane četkice. Najčešće kod krvarenja koja se događaju u postmenopauzi. Zahvat je malo nelagodan i bolan, ali već isti dan se žena vraća svakodnevnim aktivnostima.

Obično bezbolan medicinski postupak vađenja prethodno postavljene spirale u maternici. Traje jako kratko, nije potrebna posebna priprema. Tijekom tog zahvata se u isto vrijeme može postaviti i nova spirala, ako je potrebno.

Liječenje kondiloma višekratnim premazivanjem Podofilinom, obično traje nekoliko tjedana.

Pretraga kojom liječnik pomoću posebne igle kroz kožu trbuha ulazi u maternicu i uzima uzorak plodove vode iz koje se analiziraju bebini kromosomi.

Uključuje uzimanje uzorka plodove vode i analizu kromosoma fetusa

WordPress Image Lightbox Plugin